Spørsmål & svar

Her finner du svar på noen av de vanligste spørsmålene vi får fra våre kunder. Noen av spørsmålene/svarene kan være redigert for at de skal ha relevans for flere kunder.
 
 
Spørsmål:
Hvilken garanti gir dere på deres drivhus?
 
Svar:
Vi gir 10 års garanti mot fabrikasjonsfeil, dette gjelder også mot gulning og oppsprekking av polykarbonatplatene.

Spørsmål:
Jeg ser at deres drivhus og lysthus er rimeligere enn tilsvarende produkter hos andre leverandører, betyr dette at kvaliteten er dårligere på deres drivhus?
Mvh Nysgjerrig

Svar:
Nei, kvaliteten på våre drivhus er ikke dårligere, tvert om! Dette er en utbredt misforståelse blant folk flest, at hvis det koster mindre så er kvaliteten sikkert dårligere.. Sannheten er at vi er stolte av produktene våre og vet av erfaring at de tåler sammenligning med drivhus i helt andre prisklasser. Vi anbefaler alle våre kunder å sammenligne kvaliteten på våre drivhus med konkurrentenes!
Våre konkurrenters drivhus er som regel bygd opp av enkle T-profiler, en profil også vi benyttet tidligere. Profilen ble utviklet for drivhus i England for svært mange år siden og har vært nærmest enerådende på det norske markedet. Problemet med T-profilen er at den ikke gir nok styrke til å tåle det ekstreme været vi kan oppleve i Norge. Alt for mange drivhuskjøpere opplever det marerittet det er å se drivhuset de har investert tid og penger i forsvinne i en storm eller i et snøvær. Vi startet derfor i 2005 med utviklingen av en bedre konstruksjon, spesielt designet for å tåle norsk klima.
 
Løsningen ble UU-profilen!
Istedet for 1 bærende profil har vi da 4 bærende profiler i hver taksperre og veggstender. I tillegg utviklet vi også halvbueformede aluminiumslister for å holde platene på plass istedet for plastlistene som våre konkurrenter benytter. Disse halvbueformede aluminiumslistene gir også ekstra styrke til rammeverket. Alle våre drivhus sammenføyes også kun med sterke rustfrie stålskruer, i motsetning til svakere aluminiumsskruer som er standard hos andre drivhusleverandører.
 
Årsaken til våre lave priser er enkel:
Vi konstruerer drivhusene selv etter norske værforhold, basert på mange års erfaring og tilbakemeldinger fra kunder. Vi får så drivhusene produsert ved en danskeid fabrikk i Kina etter våre tekniske spesifikasjoner og strenge krav. Vi kjøper inn i store kvanta i standard størrelser, dette gir lave kostnader. Vi selger drivhusene på internett direkte til sluttkunde. Dette gjør at vi har lavere kostnader enn konkurrentene. Vi har ingen fine butikker som er dyre å holde, kun et enkelt lagerlokale, markedets rimeligste kvalitetsdrivhus og fornøyde kunder! Les gjerne hva tidligere kunder mener om oss og andre leverandører på diskusjonsfora på internett!
 
Slik ser en T-profil ut:

 

Slik ser våre UU profiler ut:
 
Legg merke til forskjellen i bærekraft på T-profil og UU-profil! Bare klemlistene våre er som regel sterkere enn hele profilen hos våre konkurrenter! Konkurrentene benytter som regel klemlister i plast eller gummi, vi benytter kraftige aluminiumslister som skrues fast med rustfrie stålskruer!


Spørsmål:
Hvordan anbefaler dere at man fundamenterer? Støpt plate i betong?
Mvh Elisabeth H
 
Svar:
Vi anbefaler som hovedregel ikke at man støper plate i betong. Årsaken er rett og slett at dette er dyrt og unødvendig. Betongplaten fungerer som et kuldemagasin om våren, og forsinker starten i drivhuset. På sommeren er den selvfølgelig et varmemagasin, men det er jo uansett jordbakken også. Vi anbefaler heller ikke at man isolerer grunnen under drivhuset, fordi man da isolerer bort den naturlige varmemagasineffekten som bakken gir. Isolering av bakken bør bare utføres dersom man skal drive frem planter hele året, fordi man da likevel må ha svært mye varme på i drivhuset.
 
Det aller beste er å bruke orginal sokkel. Legg fiberduk inne i sokkelen, slik at du slipper ettervekst. Se på tilbehørssidene våre for å finne egnet fiberduk. Husk å ha et utløp for vannet under sokkelen, her graver du bare en liten grøft under sokkelen og inn i drivhuset som du legger steiner i, og fyller igjen med jord på toppen slik at du begrenser at snegler kommer inn i drivhuset.
Lag så et rammeverk i impregnert treverk som du legger terrassebord på. Du kan gjerne grave vekk litt av massene inne i drivhuset, slik at du kan senke ned rammeverket og få terrassebordene jevnt med underkant av sokkelen slik at du ikke stjeler av sidehøyden i drivhuset. Husk å legge litt avstand mellom bordene slik at vann kan renne ned imellom sprekkene. Hvis du lager et slikt drivhusgulv har du en luftespalte mellom bakken og gulvet som isolerer om våren, samtidig som bakken likevel vil fungere som et varmemagasin om sommeren. Det er også lett å spyle bort jord og søle på det drenerende gulvet.
 
 
 


Spørsmål:
Jeg er helt fersk når det gjelder drivhus. Har et begrenset budsjett. Bør jeg kjøpe et rimelig drivhus og mye tilbehør eller bør jeg investere i en dyrere modell (og mindre tilbehør..). Dette er kun til hobbybruk fra april til oktober.
Mvh Børge

Svar:
Dette er et vanskelig spørsmål å svare på, fordi det riktige svaret vil være forskjellig fra person til person. Generelt vil jeg likevel si at du bør kjøpe det beste drivhuset du har råd til nå, og heller kjøpe tilbehør etterhvert. Det er surt å å ha lyst på et større/bedre drivhus når du allerede har kjøpt drivhus. Drivhus bør være en engangsinvestering, men vi ser svært ofte at folk kjøper drivhus nr 2 etter å ha funnet ut at de kjøpte for smått første gangen. Hvis du leter på diskusjonsfora på nettet vil du se at det er tusen meninger om drivhus, men en ting er alle enige om; ikke kjøp for lite drivhus! Når det gjelder platetykkelse er dette svært enkelt; jo tykkere plater, desto enklere er det å lykkes i drivhuset. Bedre isolasjonseffekt gir jevnere temperatur hele året, og merkostnaden sparer du inn på strømregningen på kort tid. I værharde strøk gjelder dette også i forhold til holdbarheten på drivhuset, tykkere plater gir et mer stabilt og sterkt drivhus.Spørsmål:
Vurderer å kjøpe Lysthus 13. Ønsker da å legge eikeparkett og isolert gulv, spørsmålet er da om dette lysthuset vil bli kaldt om vinteren?
Mvh Linda

Svar:
Lysthusene våre er ikke konstruert som tette hagestuer, men som drivhus. Forskjellen er ganske stor, fordi dette innebærer at lysthusene og drivhusene ikke er 100% tette verken for vind eller nedbør. Årsaken er at det er prioritert at det skal være en god konveksjon i drivhuset for å transportere fuktighet. I et drivhus vil det av og til være kondens innvendig. (akkurat som det dugger på utsiden av et kaldt colaglass på en varm sommerdag, bare omvendt.) Det er da viktig med god lufting slik at frisk luft får strømme inn i drivhuset, varmes opp og transportere fuktighet ut av drivhuset. Hvis drivhuset er for tett blir det lett et usunt miljø med mugg og svertesopp. Lysthusene er derfor ikke egnet til å benyttes som en fullverdig vinterhage, men som et drivhus det er hyggelig å sitte ute i. Når det er sagt er det mange av våre kunder som aldri har planter i lysthuset, men som kun benytter det som en hyggelig samlingsplass i hagen eller på verandaen.Spørsmål:
Kan drivhusene deres forlenges/ bygges ut på et senere tidspunkt?
Mvh Oppegård

Svar:
Dersom man ønsker å ha muligheten for å bygge på drivhuset bør man velge Luxus eller DeLuxe. På disse modellene kan man føye sammen 2 eller flere drivhus pga rammekonstrusjonen i firkantprofil. Dersom man bygger 2 drivhus sammen får man også dør i begge ender, noe som kan være praktisk. Sammenbygningen krever imidlertid at man er litt nevenyttig, da man må tilpasse noen av delene selv.Spørsmål:
Jeg bor i Tromsø og her kan det snø ganske mye. Hvordan tåler disse drivhusene snøen, må man måke av drivhuset om vinteren?
Med vennlig hilsen Berit

Svar:
Generelt kan man si at ingen drivhus på markedet er bygd for stor snelast, man må derfor måke av taket dersom det bygger seg opp med snø. Som regel vil snøen renne av taket av seg selv, det er derfor bare et fåtall ganger i løpet av en vinter man må måke av taket. Det er imidlertid en trygghet å vite at selv våre enkleste og rimeligste modeller tåler ganske betydelige mengder med snø, grunnet et stabilt rammeverk og kraftig mønekam. (Bildet viser drivhuset Gartner som gikk ut av sortimentet i 2009, dette var et helt enkelt drivhus med 4 mm plater.)

Dette bildet viser et Gartner med 4 mm polykarbonat, med 70 cm våt og tung snø på taket. Grunnen til at snøen ikke rant av dette taket var at det først kom store mengder sludd, deretter slo været om og det ble minusgrader, med det resultat at det dannet seg et isfundament på taket. Vi anbefaler imidlertid ikke våre kunder å gjenta dette eksperimentet! Taket bør måkes dersom det bygger seg opp mer enn 10-20 cm snø, pga av risikoen for ekstra snø iløpet av natten, som kan på føre drivhuset skade. Hvor mye de enkelte modellene tåler vil selvsagt også avhenge av hvor nøye man har vært under monteringen, med sammenskruing og silikonering. 4 mm plater anbefales ikke i områder med snølast, her bør man velge 6 eller 10 mm på grunn av nedbøying av platene. For værharde strøk anbefaler vi Luxus, DeLuxe eller Royale.
Husk at forsikringsselskapene som regel alltid avviser erstatningskrav i forbindelse med snøskader, fordi man skal måke av drivhustak.

Spørsmål:
Jeg har kjøpt en vifteovn på en lokal elforretning, men den sluttet å virke etter kort tid i drivhuset, tåler deres vifter å brukes i det fuktige miljøet som drivhuset har?
 
Svar:
Ja, våre vifter er laget spesielt for drivhus, og de fleste er ip klasset for bruk i fuktig miljø. Du må likevel huske på å ta inn viften dersom den ikke skal brukes på en stund, fordi metallet i viften korroderer når det ikke er i bruk. Hvis elektrisk utstyr blir stående ubrukt for lenge i drivhuset, risikerer man at det ikke vil virke når man har bruk for det.
 


Spørsmål:

Hva tar dere for å montere opp et Drivhus?
Hilsen T.L

Svar:
Vi har faste monteringspriser, se i menyen til venstre for priser for de forskjellige modellene.

 

Spørsmål:
Ser at dere bruker aluminiumslister til å feste platene. Hva er best til å feste platene med? Er det så at andre bruker gummilister til å feste platene over det hele?

Hilsen Nysgjerrig

Svar:
Festemetoden på drivhus varierer ganske mye fra produsent til produsent.
Den beste løsningen vil nødvendigvis være et kompromiss mellom ønsket om at platene skal sitte fast, og muligheten til å skifte platene ut ved et senere tidspunkt.
 
Mange av drivhusene på markedet har problemer med at platene løsner i sterk vind, og ved snølast. Dette er selvsagt svært irriterende for eierne, og ikke minst dyrt i lengden.
 
Vi har prioritert at platene skal sitte fast, fordi dette er det mest hensiktsmessige for det store flertall av våre kunder. Hvis man vet at man skal flytte i den nærmeste fremtid kan man la være å benytte den medfølgende silikonen, platene vil da likevel være festet bedre enn hvilket som helst annet drivhus på markedet. Dette fordi våre monteringslister klemmer fast platene på alle fire sider. Drivhuset kan da demonteres uten problemer. For å oppnå maksimal styrke på drivhuset anbefaler vi imidlertid alle våre kunder å benytte den medfølgende silikonen.

Jeg kan legge til at våre unike aluminiumslister gjør montering og demontering svært enkelt. For å skifte en plate løsner man bare 4 skruer på hver side av platen.
Når det gjelder fremtidig utskifting av plater vil dette først være aktuelt etter ca 12-20 år, avhengig av værforholdene på stedet.

Spørsmål:
Deres drivhusmodeller virker interessante. Leverer dere helt hjem på døra ,eller må det hentes noe sted? Med Vennlig Hilsen Smestad

Svar:
Drivhuset blir levert helt hjem til deg, med unntak av levering til øyer med fergeforbindelse. Dersom du bor på en øy med fergeforbindelse må du selv ordne transporten fra fergekaien på fastlandet.

 
Spørsmål:
Ser at det ofte er dugg på innsiden av kanalplater, hva kommer dette av? Hjelper det med tettelister i enden av platen?
Hilsen Line
 

Svar:
Årsaken til dugg inne i kanalplastplater er at luften inne i platen varmes opp og får evne til å holde på mer fuktighet. (varm luft kan holde på mye mer fuktighet enn kald luft)
Når denne varme luften så kjøles ned igjen, mister luften evnen til å holde på fuktigheten og fukten kondenserer derfor på plateveggene. Dette er en prosess som skjer i alle drivhus. Årsaken til at dette ikke skjer i stuevinduene dine er at disse er hermetisk forseglet på en fabrikk med en kunstig lav luftfuktighet mellom glassene. Så hvis du skulle unngå dette i drivhuset, måtte du forsegle platene hermetisk på årets tørreste og kaldeste dag. Denne fuktigheten har i praksis ingen betydning for drivhusets funksjon.
Vi benytter lister som dekker platene i hver ende, og disse listene hindrer insekter i å kravle opp i platene, og hindrer til en viss grad at det danner seg grønske inne i platen.
Hvis det mot formodning skulle danne seg grønske, kan du løsne platen og spyle igjennom med hageslangen, evt også med et middel som tar grønske.
 
Det at varm luft holder på mer fuktighet enn tørr luft er også årsaken til kondensering inne på drivhusveggene. Mange førstegangskjøpere av drivhus kommenerer gjerne at de synes det drypper av tak og vegger. Dette er helt naturlig, og er samme effekt som får det til å kondensere på utsiden av et glass brus med isbiter i på en varm sommerdag, bare at det i drivhuset er omvendt.
 
 


Spørsmål:
Ser at dere ikke benytter 16 millimeter polykarbonat i drivhusene deres, hvorfor ikke? Isolerer ikke disse platene enda bedre enn 10 mm?
 

Svar:
Vi benytter ikke 16 millimeter plater i drivhusene fordi lysgjennomgangen rett og slett er for dårlig. Dette er også årsaken til at vi ikke benytter 3-lags 10 millimeter plater. 2-lags plater på maks 10 millimeter gir bedre varme og lys i drivhuset. Klart glass er naturligvis det materialet som gir best lysgjennomgang, (rett og slett for god lysgjennomgang), men 2-lags polykarbonat er likevel det beste kompromisset mellom god lysgjennomgang, skyggevirkning på sommeren og god isoleringsevne. Klart glass skader plantene ved sterk sol, plantene svies av solen. Her må man skygge for solen, enten ved å henge opp sommergardiner eller ved å kalke glasset (bør unngås, da det er et søl..) Vil man likevel ha klart glass i veggene bør man iallefall ha polykarbonat i taket for å skjerme for den verste solsteken.